Çocuklarınıza Soru Sormayı Öğretin

20.12.2018 281

Çocuklarınıza Soru Sormayı Öğretin  

 

Eğer çocuğunuza "saçmalama"şeklinde düşüncelerini küçümserseniz çocuğunuzun yaratıcılık özelliğine ketvurmuş olursunuz. Çocuğunuzun yorum yapma yeteneğini geliştirin. İlginç düşünceler ortaya atsın. Mesela "bütün cisimler tersine dönse ne olur."Bu tür oyunlar oynayın. Çocuğunuza empati yapmayı öğretin. Çocuğunuza kendini ifade etmeyi öğretin. Çocuğunuz kendinisini tanısın. Çocuğunuza Türkçe´yi güzel kullanmayı öğretin. 0-4 yaş arasında kelime ve dil gelişimi çocuğunuzun zekasının gelişimi ile doğru orantılı olacaktır. Evde ailece kitap okuma alışkanlığınız olsun. Radyo dinleme alışkanlığını da çocuğunuza kazandırın. Her gün bir kelimenin manasını öğrenme oyunu oynayabilirsiniz.
Düşünmeyi bilen çocuklar başarılı olan çocuklardır. Çocuklarınıza düşünmeyi, olaylara farklı açıdan bakabilmeyi, nedenlerini ve niçinlerini düşünecek yaratıcılığı öğretin. Çocuklar 17 yaşına kadar zihinsel gelişiminin %50 sinin, 4 yaşına kadar %30 unun tamamlandığı bilimsel olarak ıspatlanmıştır. 0-6 yaşları çocuğun kişilik gelişiminin %80 tamamlandığı dönemdir.
Yapılan araştırmaya göre Anne ve babalar çocuklarını genelde "mutlu çocuk"olarak yetiştirmek istiyorlar. Ancak "mutlu çocuk için aranan şartlar" çok dikkat edilerek yerine getirilmelidir.

Psikiyatri. Dr. Metin Gökdemir