Eba Nedir Nasıl Kullanılır ?

10.12.2018 287

EBA NEDİR VE NASIL KULLANILIR?  

EBA (Eğitim Bilişim Ağı) Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulmuş internet teknolojilerini kullanan sosyal bir eğitim platformudur. Sistemin amacı gençlerin sosyal faaliyetlerini geliştirme ve akademik başarılarına katkı sağlamaktır. Eğitimde vakit ya da yer sıkıntısı yaşamaksızın öğrenci, öğretmen, veli, yönetici ya da mezunların kullanımına sunulan platform herkese açık bir uygulamadır. Ancak ders ve kurs uygulamalarını sadece öğrenci ve öğretmenler kullanabilmektedir. EBA nedir sorusuna kısaca sistemi şu şekilde tarif etmek mümkündür;

·         Farklı içeriklerin sunulduğu
·         Bilişim kültürü ve eğitimin bir arada kullanılmasının sağlandığı
·         Zengin içerikler ile kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılama imkanı verildiği
·         Sosyal ağ üzerinden karşılıklı bilgi alışverişi yapıldığı
·         Farklı öğrenme becerisine sahip öğrencilerin de kullanabildiği
·         Tüm öğretmenleri tek bir platformda buluşturarak eğitime yön verildiği
·         Teknolojinin eğitimde bir araç olarak kullanıldığı sosyal eğitim platformu.
EBA ile asıl amaçlanan bilgiye ihtiyaç duyulduğu anda teknolojiden de faydalanarak her an bilgiye ulaşılmasını sağlamaktır. Burada yürütülen çalışmalarda her sınıf seviyesine uygun eğitimle ilgili içerikler oluşturulmaktadır. Sadece öğretmenler ve öğrenciler için değil, velilerin de sistem üzerinden çocukların eğitimini takip etmesi mümkün. Bu sayede eğitimin iyileştirilmesinde velilerin de katkısı sağlanmaktadır.

EBA’na Nasıl Giriş Yapılır?
Genel olarak öğretmen, öğrenci, veli ve mezunlara açık olan sistemin ders ve kurs uygulamalarına sadece öğretmen ve öğrenciler giriş yapabilmektedir. EBA’ya giriş yapabilmek için öncelikle eba.gov.tr sayfasına giriş yapmak gerekmektedir. Ardından MEBBİS şifresini kullanarak EBA şifresi oluşturulmalıdır.  Devlet okullarında ya da özel okullarda okuyan öğrenciler e-okul şifresini kullanmalıdır. Açık öğretim öğrencileri ise açıköğretim şifrelerini kullanarak sisteme giriş yapabilmektedir.  EBA üyeliği oluşturulduktan sonra istenildiği zaman sayfadaki içeriklerden faydalanmak ve paylaşım yapmak mümkün.
EBA teknolojinin eğitime uyarlanmış faydasıdır. Eğitimle ilgili bilgilerin paylaşıldığı, bilgiden bilgi üretildiği ve sosyal bir platform üzerinden bilgi paylaşımı yapıldığı bu platformda öğrenci ve öğretmenler ortak paydada buluşmaktadır. EBA sayesinde İhtiyaç duyulan her yerde günümüz teknolojilerinden faydalanarak bilgiye ulaşmak mümkün hale gelmektedir. Bilgilerin etkili materyaller kullanılarak online ortama entegrasyonu ile bilginin geniş kitlelere yayılması sağlanmaktadır.