Nostaljik Çocuk Oyunları

03.12.2018 510

Nostaljik Çocuk Oyunları  

Bilye-Misket-Gülle: Bölgeden bölgeye çok değişik oynama şekilleri vardır. En bilinenleri : Duvar , üçgen ve bilyelerden uzunca bir çizgi oluşturarak en fazla alınmaya çalışılanlarıdır.

Gazoz kapağı (Bazı bölgelerde Lik adıyla anılır ) : Yan yana dizilerek oynanır. Bilye kuralları geçerlidir.

Çivi : Yağmur yağdıktan sonra toprağın oyun hamuru kıvamında olduğu çamur yerlerde oynanır. Sivri bir şeyi (çivi ya da bıçak vb.) bir noktadan başlayarak çiviyi sırayla  çamura saplarsınız. Çamura saplandıkça noktaları birleştirir rakibin önünü kesmeye çalışırsınız. İki kişilik bir oyundur.  Çamura saplayamaz ve çizgi çizemezseniz sıra rakibe geçer.

9 Aylık: Futbol oyunudur. Oyunun sonunda 9 golü yiyen duvara karşı geçirilerek hunharca topla şişlenir.

Tek kale maç: Genel çift kale maç yapacak kadro kurulamadığında en çelimsiz kaleye geçirilerek oyuncular ikiye bölünür ve aynı kaleye gol atmaya çalışılırdı.

Birdir bir: Namazdaki rüku pozisyonuna geçilerek birbirimizin üstünden atladığımız bir oyundu.

Saklambaç: Bunu anlatmaya gerek yok.

Atari oynamak: Bu başlı başına bir kategoridir. Üzerinde 9.999.999 in 1 yazan kasetleri satın alıp içinden 3-5 tane kıytırık oyun çıktığında yaşadığımız hayal kırıklığının anlatmaya cümleler yetmez.

Ev Yapımı Langırt: Genelde dikdörtgen ya da kare tahtaya çiviler çakılarak futbol düzeni verilirdi. Sonra bozuk para ile karşı rakibe Gol atmaya çalışılırdı.

Uzun Eşşek: Halen oynanan ama emo ya da apaçi gençlerin pek bilmeyeceği yurdum oyunudur. Ülkemizde bel fıtığı vakalarının bu kadar çok olmasının sebebini İsviçreli bilim adamları bu oyunun yaygınlığına bağlamaktadır. Tarife gerek yok şuursuzca birbirimizin sırtına atlanarak oynanan bir oyundur. Yastık olmak en temizidir.

Gol atan kaleye: Mantığını hala çözemediğim oyunlardan biridir. İnsanların gol atmak için çabaladığı ama gol attıktan sonra kaleye geçerek pişmanlık yaşamasına sebep olan enteresan bir oyundur. Belki de ülkemiz forvetlerinin gol yollarında bu kadar etkisiz olmasının temelinde bu oyun yatmaktadır. Bilinç altımıza böyle işlenmiş olabilir.

Yerden yüksek: 1 kişinin ebe olduğu ve yere inenleri kovaladığı , kovalanan kişinin yerden yüksek bir yere bastığında dokunulmaz olduğu bir oyundur. Genelde kız oyunudur. Erkekler kız grubunda yalnız kalmadıkça pek oynamaz.

Sek Sek: Yine kız oyunu olarak bilinir. Yere çizilen üzerinde numaralar yazan şekle taşı kondurmak ve taşın olduğu yere basmadan bütün numaralar tek ayak üstünde zıplayarak karşıya geçip geri gelmeyi gerektiren bir oyundur.

9 Taş : Taşlarla oynanırdı. Bir taş hava atılarak sırayla aynı elle 1 taşı , sonra 2 taşı sonra 3 taşı …. Şeklide 9 taşın birden tek elle toplanmasına kadar devam ederdi.

5 Taş: 9 taşın aynısı. Misketle oynanan versiyonu.

Külah ya da boru : İnce sert su borularının içine kağıttan külah yaparak üfleyip fırlattığımız bir oyundu. Bazı yaratıcı arkadaşlarımız iki borunun arasına kibrit kutusunu monte ederek 2 li hatta 3 lü silahlar tasarlardı.