Öğretmenlerin Kendi Sınıflarında Pozitif Bir Kültür Nasıl İnşa Edebilirler?

26.11.2018 157

Gerçek anlaşma
masanın üstüne kitap yığını arkasına saklanarak kişinin stok fotoğraf

Bazı durumlarda, sınıfın öğrenciler için rahat ve güvenli bir sığınak olması ihmal edilebilir. Bazı öğretmenler derste sağlıksız dinamiklerin ortaya çıktığı zaman göremedikleri ders planına çok meşgul oluyorlar. Kültürel olarak farklı bir sınıfta, bazen, bazı öğretmenler, zorbalık, ırkçılık, hilekârlık ve insanları dışlayan diğer davranışları hem ince hem de kasıtlı eylemlerini özleyebilirler.


 
Bu davranışların sınıfta tezahür etmesine izin vermek, öğrenmenin değerini olumsuz yönde etkileyebilir. Zamanla, çoğu kez sınıfta olumsuz davranışların sonunda yer alan öğrenciler artık okula gitmemekte. Bu arada, diğerleri  kendilerine olan güvenlerini veya gerçekleştirebilecekleri kişisel inançlarını ömür boyu zarara  uğratırlar.

Ne yapılabilir
Eğer bir eğitimciyseniz ve hayatınızda sizin bakımınıza yerleştirilen her öğrencinin öğrenmeyi ve birey olarak büyümeyi sağlayacak bir güce sahip olmasını sağlamanın gerçek bir taahhüdüyse, sınıfınızı öğrenim için gerçek bir cennet haline getirmeniz çok önemlidir. Bunu yapmanın bir stratejisi, olumlu geri bildirim sağlama kültürünü geliştirmektir.


Olumlu geribildirim nasıl çalışır?
Olumlu geribildirim öğrencilerinize her zaman övgüler yağdırmakla ilgili değildir. Auckland Üniversitesi profesörleri Helen Timperley ve John Hattie´ye göre, “öğrenenlere tam olarak ne yaptıkları ve neyin hala iyileştirilmeye ihtiyacı olduğu hakkında bilgi vermek için zaman ayırmak” ile ilgilidir. Esasen, öğrencinin çabalarının dikkatli bir değerlendirmesidir. Gerçek amacını geliştirebilir ve nihayetinde başarabilir.

Bununla birlikte, geri bildirimin düzgün bir şekilde sağlanması gerektiğine dikkat etmek önemlidir. Geri bildirim, açık bir kalp ve zihin ile alınacak bir şekilde teslim edilmelidir. Sıkı ve düzeltici bir şekilde geri bildirimde bulunmaktan kaçının, çünkü bu genellikle cesaret kırıcı olabilir ve öğrencileri derste serbest bırakabilir.

Sınıfta Olumlu Geribildirim Kültürü Oluşturmanın Yolları
Olumlu geribildirim yapmak en iyi şekilde çalışmak için herkesi dahil etmek zorunludur. Akran teşviki ve görüşü öğrenciler için öğretmenlerden gelen geri bildirimler kadar önemlidir.

Bir öğretmen olarak, sınıfınızda olumlu geribildirim kültürünü geliştirmek sizin sorumluluğunuzdur. Nasıl?

1. Kurallar oluşturun.

Daha önce de belirtildiği gibi, sınıf, öğrencilerinizin kendilerini ifade edebilmeleri için güvenli bir baloncuk olmalıdır. Bununla birlikte, ne söyleyebileceklerine ve nasıl şeyler söyleyebileceklerine dair sınırlamalar getirin. Onlara, aşağılayıcı hoşgörünün asla tolere edilmeyeceği bilinmelidir. Bir sınıf arkadaşının karakterine veya kişiliğine ve faul dilinin kullanımına yönelik her türlü saldırı no-nos´dur.

İletişim kurallarının oluşturulması, duyarlı olmanın önemini ve geri bildirimi doğru şekilde sağlayarak daha çok şey başarıldığını vurgular.

2. Herkesi düzenli olarak kontrol edin ve okulla nasıl başa çıktıklarını kontrol edin.
Öğrencilerinize nasıl hissettiklerini ve sınıf yükleriyle nasıl başa çıktıklarını sorgulamalarını isteyin. Bunu yaparken, hepiniz, özellikle de son tarihler ve diğer sınıfsal kaygılar hakkında hiçbir şey yapılamazsa, durumun kendileri için daha az külfetli hale getirmek için sınıftaki çözümleri beyin fırtınası yapabilirsiniz.

3. Soruna, özellikle de bazı öğrenciler dahil olduğunda, sorunun kökünden daha fazla odaklanın.
Çoğu zaman, sınıf ortamını olumlu ve üretken tutmak, sorun yaratan bir duruma neden olan şeyin yerine, yapılması gerekenlere odaklanmayı daha çok yönlendirmektir.

Konuya daha fazla odaklanarak, suçlama oyununu engelliyorsunuz. Özellikle sınıftaki belirli insanlar için rahatsız edici bir durumu hafifletiyorsunuz. Aynı şekilde, öğrencilerinizin kalan tür ve öykünerek öykünmesi için bir örnek olarak kendinizi tanıtmanız gerekir.


 
4. Marka sorunları, geri dönüşler yerine daha fazla öğrenme fırsatı olarak.
Bu, whiners´ı problem çözücülere dönüştürmede etkili bir taktiktir. Algıdaki değişim her zaman sınıfta olumlu geri bildirim kültürünün geliştirilmesine yardımcı olur.

Bir problemi heyecan verici bir meydan okuma olarak sunduğunuzda, öğrencilerin yaklaşma şekli otomatik olarak değişir. Birbirlerine karşı daha yaratıcı, işbirlikçi ve teşvik edici olurlar.

5. İyileştirici dersler verin ve yüksek performanslı öğrencilerin yardımından yararlanın.
Bu taktiğin güzelliği, öğrencileri birbirleriyle çalışmaya ve dostça bir ilişki geliştirmeye teşvik etme yeteneğindedir. Fikir alışverişi, birbirlerinin çabalarının daha iyi anlaşılmasını ve daha iyi bir değerlendirmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda, daha etkili ve heyecanlı hale getirmek için yeni öğrenme yöntemlerine de dokunabilirsiniz.

Sonuçta, sınıfta olumlu bir geri bildirim kültürü, öğrenme için çok önemlidir. Öğrencilerin sadece derse daha fazla katılmalarına değil aynı zamanda birbirleriyle iyi bir ilişki geliştirmeye yönelik isteklerini kırabilir.