Okul Sağlığı Önlemleri

30.11.2018 164

İşveren Vekili Genel Müdür Salih Ayhan imzalı resmi yazıda ´´bilindiği üzere; okullar, yurtlar, kreşler gibi toplu yaşam alanları bulaşıcı hastalıkların kolayca yayılma olasılığının yüksek yerler olduğu, değişen çevre ve iklim koşulları ile toplu gıda tüketimine yönelik üretim, tedarik ve sunum zincirinde uygunsuzluklar ile karşılaşılmaktadır.

 

Ayrıca, sağlıklı içme ve kullanım suyu ile ilişikli sorunlar, kapalı alan ve alt yapı sorunları, kişisel hijyen uygulamaları hakkında bilgi eksiklikleri vb. bir çok faktör, solunum yolu ile bulaşan hastalıklar, zoonotik ve vektörel hastalıkların ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

 

2018-2019 eğitim öğretim yılında, öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu; derslikler, laboratuvarlar, atölyeler, kantin, yemekhane, tuvaletler, salonlar, spor alanları, yatakhaneler, banyolar, okul servisleri ve okul çevrelerinde yukarıda belirtilen hususlara dikkat edilmesi hakkında Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün 4 Ekim 2018 tarih ve 44773052-149-E.233 sayılı yazısı ekte yer almaktadır.

 

Bu kapsamda; ekte yer alan ´´Okul Sağlığı Önlem ve Önerileri´´ bilgi notuna göre Bakanlığımıza bağlı resmi ve özel okul/kurumlarda durumun gözden geçirilmesi ve gerekli önlemlerin aksatılmadan alınması gerekmektedir.´´ denilmiştir. 

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından 44773052/149 sayılı Okul Sağlığı Önlemleri konulu resmi yazı yayınlandı.

 

Genel Müdür Dr. Hüseyin İlter imzalı resmi yazıda ´´toplu yaşam alanları, özellikle çocuk sağlığı açısından okullar, kreşler ve öğrenci yurtları bulaşıcı hastalıkların yayılımı bakımından yüksek riske sahip yerlerdir. Gıda ve suyla bulaşan hastalıklar, nezle ve grip gibi solunum yolu hastalıkları, zoonojik ve vektörlerle bulaşan hastalıklar en sık karşılaşılan okul sağlığı sorunları olmakla birlikte, kötü hijyen koşulları, alt yapı sorunları, kapalı alanlarda artış, çevre ve iklim koşullarındaki olumsuzluklar da eklendiğinde okul, yurt ve kreşlerde salgınlar ve çeşitli bulaşıcı hastalıkların hızla yayılımı söz konusu olabilmektedir.

 

2018-2019 eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte okullardaki kantinler, derslikler, yemekhaneler, tuvaletler, banyolar, spor salonları, yatakhaneler, okul servisleri ve okuş çevresi gibi toplu yaşam alanlarında sağlık konularına dikkat çekmek uygun olacaktır. Bu kapsamda öğrenci, öğretmen ve diğer okul, yurt ve kreş personeline yararlı olabilecek öneriler yer almaktadır.´´ denilmiştir.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından 44773052/149 sayılı Okul Sağlığı Önlemleri konulu resmi yazı yayınlandı.

 

Genel Müdür Dr. Hüseyin İlter imzalı resmi yazıda ´´toplu yaşam alanları, özellikle çocuk sağlığı açısından okullar, kreşler ve öğrenci yurtları bulaşıcı hastalıkların yayılımı bakımından yüksek riske sahip yerlerdir. Gıda ve suyla bulaşan hastalıklar, nezle ve grip gibi solunum yolu hastalıkları, zoonojik ve vektörlerle bulaşan hastalıklar en sık karşılaşılan okul sağlığı sorunları olmakla birlikte, kötü hijyen koşulları, alt yapı sorunları, kapalı alanlarda artış, çevre ve iklim koşullarındaki olumsuzluklar da eklendiğinde okul, yurt ve kreşlerde salgınlar ve çeşitli bulaşıcı hastalıkların hızla yayılımı söz konusu olabilmektedir.

 

2018-2019 eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte okullardaki kantinler, derslikler, yemekhaneler, tuvaletler, banyolar, spor salonları, yatakhaneler, okul servisleri ve okuş çevresi gibi toplu yaşam alanlarında sağlık konularına dikkat çekmek uygun olacaktır. Bu kapsamda öğrenci, öğretmen ve diğer okul, yurt ve kreş personeline yararlı olabilecek öneriler yer almaktadır.´´ denilmiştir.

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü

 

Ek: OKUL SAĞLIĞI ÖNLEM VE ÖNERİLERİ BİLGİ NOTU

 

1- Okul ve kreş gibi toplu yaşam alanlarında oyun parkı, oyuncaklar, çocuk karyolası, etajer, sandalye, yemek masası, pencere kenarı, kapı kolu gibi sık temas edilen yerler deterjanlı su ile günlük temizlenmelidir.


2- Temizlik işlemleri, malzemeler ve atıklar:


2.1- Temizlik, temiz alandan kirli alana doğru yapılmalıdır.


2.2- Temizlik malzemeleri her bölüm için ayrı olmalı ve temizlik malzemeleri ile haşere öldürücü ilaçlar kendi ambalajlarında ya da etiketlenmiş olarak çocukların erişiminden ve gıda maddelerinden uzakta ve kapalı alanda saklanmalıdır.


2.3- Temizlik malzemeleri kullanım sırasında birbiriyle karıştırılmamalıdır.


2.4- Temizlik çözeltileri temizlenecek bölgenin risk durumuna göre belirlenmelidir. Bölümlerin temizliği su ve deterjanla yapılmalı, tuvalet temizliğinde 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu kullanılmalıdır.


2.5- Temizlik için kullanılan malzemeler ıslak bırakılmamalıdır. Temizlik bitiminde malzemeler uygun şekilde yıkanıp kurutulmalıdır. Mümkünse temizlik malzemeleri ve paspaslar ayrı bir oda/bölmede ve mutlaka kuru olarak saklanmalıdır.


2.6- Temizlik/dezenfektan çözeltileri günlük hazırlanmalıdır. Bu çözeltiler fazla kirlendiğinde veya bir bölümden başka bir bölüme geçerken değiştirilmelidir.


2.7- Zemin ve koridorlar deterjanlı su ile günlük olarak ve/veya kirlendikçe paspaslanmalı, ardından kurulanmalıdır.

 

2.8- Bina içinde toz oluşmasına neden olacak kuru süpürme ve silkeleme yapılmamalıdır.


2.9- Binanın tüm kısımlarında böcek ve haşerenin üremesini/yaşamasını önleyecek tedbirler alınmalıdır.


2.10- Halı temizliği, toz oluşturmayacak vakumlu kuru sistem ile yapılmalıdır.


2.11- Kan veya diğer çıkartılar (kusmuk, gaita, idrar, vb.) ile bulaş durumunda eldiven giyilmeli, kaba kir sızdırmaz poşetlere alındıktan sonra kirli alan 1/10 çamaşır suyu ile silinmelidir.


2.12- Kan veya diğer çıkartılarla temas durumunda mutlaka eldiven giyilmeli, çıkarıldıktan sonra mutlaka eller yıkanmalıdır.


2.13- Çöp torbalarının usulüne uygun şekilde ağızları kapatılmalı ve kapaklı çöp kovalarında muhafaza edilmelidir.


2.14- Çöpler temizlikle görevli personel tarafından, steril olmayan eldiven kullanılarak toplanmalıdır.


2.15- Çöp kovalarında görünür şekilde kir tespit edildiğinde hemen, periyodik olarak da haftada bir kere yıkanıp durulanmalıdır. Çöp kovalarına mikroplu olma olasılığı olan materyalle bulaş olduğunda 1/100 çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.


3- Mekanlar:


3.1- Kapalı alanlar sürekli temiz, bakımlı ve havalandırılmış olmalıdır. 

 

3.2- Lavabolar ve etrafı günlük ve görünür kirlenme oldukça su ve deterjan ile temizlenmeli, çamaşır suyuyla dezenfekte edilmelidir.


3.3- Duş ve küvetler temizlenirken önce fayanslar temizlenmeli, arkasından musluk ve duş teknesi ve en son zemin temizlenmeli, çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.


3.4- Tuvalet temizliği yapılırken önce sifon çekilmeli, içi deterjanla fırçalanmalı, çevresi ayrı bir bezle silinmeli ve durulanmalıdır. Klozet kapağı 1/100 oranında çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir. Tuvalet zemini en son temizlenmeli, tuvalet temizliğinde kullanılan malzemeler başka bir yerde kullanılmamalıdır.


3.5- Mutfak temizliği ve yemek dağıtımı yapılırken; yemek hizmeti sunan okullarda çocukların ve gençlerin enerji ve besin ögeleri ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte menüler planlanmalı ve tüm uygulamalardan önce el hijyeni sağlanmalıdır. Yemek dağıtımından önce masaların temiz olması sağlanmalı ve deterjanlı bezler ile silinmelidir. Bu bezler başka alanlarda kullanılmamalıdır. Yemek dağıtımı ile ilgilenen personel başka işlere katılmamalı, personel yemek dağıtımını yapıyorsa sadece mutfakta kullandığı bir önlük giymeli ve yine mutfağa özel bone ve maske takmalıdır. Çiğ gıdalar yenilmeden/sunulmadan önce bol su ile yıkanmalıdır. Yemek kapları ve bardaklar bulaşık makinesinde yıkanmalıdır. Temizlikte kullanılan tüm bezler yıkanmalı ve kuru olarak saklanmalıdır.

 

3.6- Kantin ve yemekhanelerde sağlığa uygun, çocukların ve gençlerin yeterli ve

dengeli beslenmelerinin sağlanmasına yönelik besinlerin satışı ve dağıtımı yapılmalı, ilgili

mevzuat doğrultusunda denetlenmesi sağlanmalı, çevrede açıkta gıda satışı önlenmeli, kantin

ve yemekhanelerdeki tüm görevlilerin periyodik portör muayeneleri yaptırılmalıdır.

3.7- Yatakhaneler gibi havalandırmanın az olduğu, hijyenik şartların tam olarak

sağlanamadığı mekanlar ve kalabalık ortamlar bulaşıcı hastalıklar için ideal bir ortam

oluşturmaktadır. Okullarda öğrencilerin yakın temasta olması da hastalıkların kolayca

yayılmasına neden olmaktadır. Okul dönemi boyunca, sınıfların, odaların, kapalı ortamların

sık sık havalandırılması önemlidir. Solunum yolu ile bulaşan hastalıklar havadaki virüs ve

bakterilerin solunması ile ortaya çıkar.

3.8- Böceklerin, kemirgenlerin veya diğer hayvanların yiyeceklerin hazırlandığı

bölgeye girmeleri engellenmedir.

3.9- Şebeke suyu, okulun su deposuna uğramadan direk musluklara verilerek

kullanımı sağlanıyor ise numune alınmasına gerek yoktur. Ancak okulun su deposuna giriyor

veya su kuyusundan sağlanıyorsa yürürlükte olan “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında

Yönetmelik” uyarınca numune alınması zorunludur. Temizliğinden emin olunmayan sular

kullanılmamalıdır. Zorunlu hallerde sular en az 10 dakika kaynatılarak kullanılmalıdır.

 

4- Kişisel Hijyen:

4.1- Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar; ishal, mide krampları, kusma, bulantı, ateş

ve baş ağrısı belirtileri ile seyreden salgınlara neden olabilirler. Bu salgınlar mikrobu kapmış

kişinin dışkısı ile temas yolu ile veya dolaylı olarak musluklar, tuvaletin sifon kulpları, kapı kolları, çocukların oyuncakları ve çocuk bezleri gibi mikroplu yüzeylere temas ile ortaya

çıkabilir. Çocuklarda, tuvalet ve el temizliğine yeterince dikkat edilmediği durumlarda

bağırsak solucanları (parazitler) da görülebilmektedir. Personelin ve öğrencilerin, yıkamadan

çiğ meyve ve sebze tüketmemesi ve tuvaletten sonra el yıkaması konusunda bilgilendirilmesi,

tuvaletlerde tuvalet kağıdı, havlu kağıt ve sabun bulundurulması gerekmektedir.

4.2- Solunum yolu ile bulaş sonucu kişide nezle, grip, verem, kabakulak, kızamık,

difteri, suçiçeği, kızıl, boğmaca, el ayak ağız hastalığı gibi bulaşıcı hastalıklar ile bronşit ve

zatürre gibi hastalıklar da görülebilmektedir. Özellikle kış aylarında grip ve soğuk algınlığı

gibi solunum yolu hastalıkları olan kişilerle tokalaşma, sarılma ve öpüşmeden kaçınılmalıdır.

Hasta çocukların diğer çocuklar ile temas etmeleri engellenmelidir. Kişisel hijyen kurallarına

önem verilmeli ve el hijyeni sağlanmalıdır.

4.3- Uyuz, bitlenme gibi hastalıklar da okul çocuklarının karşılaştığı önemli

sorunlardandır. Bu hastalıkları önlemek için çocukların kişisel hijyen koşullarını yerine

getirmelerinin sağlanması, hastaların saptanarak birinci basamak sağlık kuruluşları olan aile

hekimlerine yönlendirilmesi gerekmektedir.

5- Bulaşıcı hastalıktan şüphelenilmesi halinde;

5.1- Bulaşıcı hastalığı olan çocukların bulaştırıcı oldukları dönemde gündüz

getirilmemeleri konusunda çocukların aileleri bilgilendirilmelidir. Hastaya yakın olan

çocuklar hastalık belirtileri yönünden takip edilmelidir.

5.2- Personelde bulaşıcı hastalık bulguları ortaya çıktığında okul idaresine bildirmeli

ve çalışmasına ancak bir hekim değerlendirmesi sonucunda karar verilmelidir.

5.3- Okul, yurt ve kreşlerde salgından şüphelenilmesi halinde ya da okulda belli bir

sınıfta/sınıflarda aynı anda birden fazla çocukta hastalık olduğunda okul yönetimi tarafından

İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bildirim yapılmalıdır. Olası etkene göre alınacak önlemler İlçe

Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin önerileri ve işbirliği ile uygulanmalıdır