Özel Eğitim Gerektiren Öğrenciler

17.12.2018 279

Milli Eğiim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü kaynaştırma yoluyla eğitimine devam eden öğrencilerin işletmelerde meslek eğitimi ve ders yükünün belirlenmesinde yaşanan tereddütlere ilişkin yazı gönderdi. 

Yazı metni, 

Bakanlığımıza ulaşan bilgilerden, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında işletmelere öğrenci gönderilen alan/dallardaki sınıflarda kaynaştırma öğrencisinin bulunması halinde "işletmelerde meslek eğitimi ders yükü"nün belirlenmesinde tereddüt yaşandığı anlaşıldığından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Bilindiği üzere, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında "meslek alanlarının ders yükü" ile "işletmelerde meslek eğitimi ders yükü"nün belirlenmesine ilişkin açıklama ilgi (ç) yazı ile tüm Valiliklere yapılmıştır.  

İlgi (a) Yönetmeliğin 22 nci maddesinde "Alan itibarıyla ders yükü"nün, ilgi (b) Yönetmeliğin 88 inci maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendinde ise "işletmelerde meslek eğitimi ders görevine esas olacak azami haftalık ders yükü"nün ne şekilde belirleneceği açıklanmıştır.

   İlgi (a) Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde "...Ancak, kaynaştırma yoluyla eğitimine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin bulunduğu gruplarda, gruplar ikiye bölünür. Öğretmenlerin ayrı fiziki ortam ve laboratuvarlarda veya grup çalışması yaptıkları makine, araç ve gereçle işledikleri dersler gruplara ayrılır, ders yükü de buna göre belirlenir." hükmü bulunmaktadır.

Buna göre; 

Kaynaştırma yoluyla eğitimine devam eden özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin bulunduğu sınıf/şubenin öğrencilerinin tümünün işletmeye gönderilmesi halinde;

İşletmelerde meslek eğitimi dersi okulun atölye ve laboratuvarlarında  işlenmeyeceğinden, kaynaştırma öğrencisi nedeniyle gruplar ikiye bölünmez ve "işletmelerde meslek eğitimi ders yükü"  ilgi (ç) yazıda belirtilen örneğinde olduğu gibi belirlenir.

Kaynaştırma yoluyla eğitimine devam eden özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin bulunduğu sınıf/şubenin öğrencilerinin tümünün eğitiminin okulda yapılması halinde;

Kaynaştırma öğrencisinin bulunduğu grup ikiye bölünerek ve ilgi (a) Yönetmeliğin ilgili maddesinde belirtildiği üzere bir şubede 4´den fazla grup oluşturulamaz hükmü gözönünde bulundurularak belirlenecek ders yüküne, şeflerin  atölyelerdeki makine ve teçhizatın bakımı, onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması kapsamında yaptıkları “Planlama ve Bakım-Onarım Görevi”ne ilişkin ders saatleri toplamı ilave edilerek "işletmelerde meslek eğitimi ders yükü" belirlenir.