Tamamlayıcı Eğitim Faaliyetleri

14.12.2018 134

T.C.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

 

 

Sayı: 10096465-10.03-E.2377316010.12.2018

Konu :Tamamlayıcı Eğitim Faaliyetleri

 

.......................... VALİLİĞİNE

(İl Millî Eğitim Müdürlüğü)

 

İlgi :07/07/2018 tarihli ve 30471 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanan Özel Eğitim                               Hizmetleri Yönetmeliği. 

 

               Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için sunulan eğitim ve öğretim hizmetlerinin niteliğini geliştirmek, uygulamada karşılaşılan sorunlar ile uygulama farklılıklarını gidermek ve eğitim hizmetlerine erişimi artırmak üzere ilgi Yönetmelik yürürlüğe konmuştur. Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinde yer alan düzenleme ile resmî özel eğitim okullarında öğrenim gören özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitim ihtiyaçları ve veli talebi esas alınarak okulun örgün eğitim saatleri dışında tamamlayıcı eğitim faaliyetleri düzenlenebilecektir. Tamamlayıcı eğitim faaliyetlerine ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesi hususunda Bakanlığımıza intikal eden tereddütlerin giderilmesi için aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu kapsamda;

1.Tamamlayıcı eğitim faaliyetleri her tür ve kademedeki resmi özel eğitim okullarında   yürütülür.

2. Özel eğitim okulları haricinde diğer okullar bünyesinde açılan özel eğitim sınıfları ile tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları kapsamında öğrenim gören özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için tamamlayıcı eğitim faaliyetleri düzenlenemez.

3.Tamamlayıcı eğitim faaliyetleri özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin kayıtlı olduğu resmî özel eğitim okullarında düzenlenir.

4.Tamamlayıcı eğitim faaliyetleri bireysel eğitim ve/veya grup eğitimi olacak şekilde her bir öğrenci için haftalık en fazla 2 ders saati olarak planlanır.

5.Tamamlayıcı eğitim faaliyetinde bir ders saati 40 dakikadır. 

6.Tamamlayıcı eğitim faaliyetleri örgün eğitim saatleri dışında hafta içi veya hafta sonu yapılır.

7.Tamamlayıcı eğitim faaliyetleri, bire bir ya da aynı tür yetersizliğe sahip öğrencilerden aynı amaçların çalışılabileceği en fazla 3 öğrenci ile yürütülür.

8.Tamamlayıcı eğitim faaliyetleri okulda görevli özel eğitim öğretmenleri ile alanı özel eğitim olan okul yöneticileri tarafından yürütülebileceği gibi başka okul ve kurumlarda görevli özel eğitim öğretmenleri ve  alanı özel eğitim olan okul yöneticileri tarafından da yürütülür. 

9.Ders ücreti karşılığında görevlendirilen ücretli öğretmenlere tamamlayıcı eğitim faaliyeti kapsamında ders okutma görevi verilmez.

10.Tamamlayıcı eğitim faaliyetleri, öğrencinin takip ettiği eğitim programında yer alan kazanımlara yönelik olabileceği gibi öğrencinin tüm gelişim alanlarındaki özellikleri ve yeterlilikleri ile eğitim ihtiyaçları birlikte değerlendirilerek programda yer almayan amaçlara yönelik de düzenlenebilir.

11.Tamamlayıcı eğitim faaliyetleri eğitim öğretim yılı içinde yapılır. Yarıyıl tatili ve yaz tatili döneminde tamamlayıcı eğitim faaliyetleri yapılamaz.

12.Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencinin tamamlayıcı eğitim faaliyetlerinden yararlanabilmesi için velisinin okul yönetimine dilekçe ile başvurması gerekmektedir. 

13.Velinin başvurusu BEP geliştirme birimi tarafından değerlendirilir. BEP geliştirme      birimi;

a)Başvurusu yapılan öğrencinin tamamlayıcı eğitim faaliyetlerine ihtiyacı olup      olmadığına karar verir.

b)Öğrencinin tamamlayıcı eğitim faaliyetinden ne kadar süre ile yararlanacağına karar    verir.

c)Öğrencinin tamamlayıcı eğitim faaliyetlerinden bireysel eğitim ve/veya grup eğitimi   yoluyla yararlanmasına karar verir.

d)Tamamlayıcı eğitim faaliyetleri kapsamında öğrenciye kazandırılması öngörülen     amaçlara yönelik bireyselleştirilmiş eğitim programını (BEP) hazırlar. 

14-Tamamlayıcı eğitim faaliyetlerinin hangi gün/günler, hangi saatler arasında yürütüleceği BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda okul yönetimince planlanır.

15.Tamamlayıcı eğitim faaliyetlerinden yararlanmak için okula gelecek öğrencilerin geliş ve gidişleri velileri tarafından sağlanacaktır. Tamamlayıcı eğitim faaliyetleri için ücretsiz taşıma hizmeti sunulmayacaktır. 

16.Tamamlayıcı eğitim faaliyetlerinde görev alan öğretmenlere fiilen okuttuğu ders saati kadar ek ders ücreti hesaplanan miktar üzerinden % 25 artırımlı olarak ödenir. 

17.Özel eğitim öğretmenlerine tamamlayıcı eğitim faaliyetleriyle birlikte hafta da en fazla 38 saat ders görevi verilir.

             Konu ile ilgili iş ve işlemlerin yapılan açıklamalar ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yürütülmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

 

 

 

 

Ahmet Emre BİLGİLİ  

          Bakan a.

     Genel Müdür

 

 

 

 

Dağıtım: 

B Planı