Varlık İşlem Fişi (VİF) Gönderme Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar

09.12.2018 19228

TKYS’de yapılan işlemlerle ilgili olarak Varlık İşlem Fişi (VİF) gönderme sürecinde karşılaşılan sorunlar ve Taşınır(TKYS)-Taşınır(Muhasebe) Raporundaki uyumsuzluklarla ilgili olarak sürekli çağrı/talep iletilmekte olup, konuya ilişkin aşağıdaki açıklamaların yapılma ihtiyacı hasıl olmuştur.

1. TKYS’de oluşturulan taşınır işlem fişlerinin MYS/Muhasebeye gönderilmesi amacıyla kullanılan “VİF Oluştur ve Gönder” butonunun kullanılması sonucunda oluşan uyarılar;

·         “Varlık İşlem Fişinde Devir Yapılmak İstenen Harcama Birimi Muhasebe Sisteminde Tanımlı Olmayabilir! Lütfen Devralan Birimin Bağlı Olduğu Muhasebe Biriminden Güncel Bilgileri Talep Edip Fişi Yeniden Düzenleyiniz!” şeklindeki bir uyarı, harcama birimleri arası devretme işleminde devretme TİF’i muhasebeye gönderilirken alınıyor ve devralan birimin VKN’sine ulaşılamadığını ifade ediyor.

·         “Biriminizin Vergi Kimlik Numarası Tanımlı Değil! Varlık İşlem Fişini Gönderemezsiniz! Muhasebe Biriminizin Vergi Kimlik Numarasını Güncellemesi Gerekmektedir!”şeklindeki bir uyarı, TİF düzenleyen birimin Yeni Muhasebe Sisteminde Vergi Kimlik Numarasının tanımlı olmadığını ifade ediyor.

yukarıda belirtilen uyarıların gelmesi durumunda yapılması gerekenler,

Ø  Yukarıda belirtilen Vergi Kimlik Numaralarınaulaşılamamasına ilişkin alınan hatalar sonucunda; söz konusu harcama birimininTKYS’de tanımlı saymanlık ve harcama birim kodu bilgisinin,Yeni Muhasebe Sisteminde tanımlı saymanlık ve harcama birim kodu ve VKN bilgisininMuhasebe Birimleriyle koordineli şekilde karşılaştırılarak, tespit edilen farklılık ya da eksikliğin giderilmesi açısındanKBS portalındaki ÇAĞRI MERKEZİ (UYGULAMA DESTEK) sisteminde "Birim Tanımlama Talepleri" başlığı altında konuya ilişkin ÇAĞRI açılması gerekmektedir.

 

Ø   Bir önceki maddede belirtilen birim kodu ve VKN farklılıklarıyla ilgili Genel Müdürlüğümüzce sistemsel sorgu yapılarak harcama birim kodları farklı olan harcama birimleri duyurumuz ekinde belirtilmiş olup, dolayısıyla Sadece Ekteki Birimlerinyukarıdaki işlemleri yapması gerekmektedir.

 

Ø  Muhasebe Sisteminde yeni bir tanımlama yapılması halinde, tanımlamanın yapıldığı günün ertesi iş günü çözüm sağlanmış olacaktır. Dolayısıyla çağrıya verilen cevaptan sonra en az 1 iş günü beklenmesi gerekmektedir.

 

 

 

 

 

2. Taşınır(TKYS)-Taşınır(Muhasebe) Raporu:

Taşınır(TKYS)-Taşınır(Muhasebe) Raporu, 2018 yılı için yeniden açılmıştır,fakatmuhasebe sisteminde harcama birimlerinin geçen yıllardan gelen taşınır hesaplarına ilişkin bakiyelerinin aktarımında hata tespit edilmiş olup, bu konuda gerekli güncellemeler yapılmaya devam etmektedir. Bu güncellemelerin yapılması ve yukarıda belirtildiği şekilde harcama birimlerinin ekte sunulan kodlarının Yeni Muhasebe Sisteminde TKYS ile uyumlaştırılmasının ardından söz konusu rapor sağlıklı veri içeriğiyle alınabilecektir. Söz konusu rapora ilişkin çalışmalar tamamlanıncaya kadar, TKYS ile Muhasebe verilerinin kontrolü için muhasebedeki Kurum Mizanı ya da Yardımcı Defter kayıtlarının esas alınması gerekmektedir.