Veli (aile) Egitimi Üzerine

27.12.2018 214

 

 

Veli (aile) Egitimi Üzerine  

 

 

Kendisini en çok geliştirmesi ve güncellemesi gereken meslek sahiplerinden biri de öğretmenler kuşkusuz. Yaşam boyu öğrenmek, sürekli kendini yenilemek öğretmenliğin tabiki önemli vasıflarından. Ancak öğretmen eğitimin paydaşlarından bir tanesi. Sürekli öğretmeni gündemde tutup diğer paydaşlarla ilgili sorunları geri plana iterek eğitimin sorunlarını çözmek ve bir başarı hikayesi oluşturmak hiç de olası değildir. Bu yazımızla dikkatleri veli eğitimine çekebilirsek ve bu hususta bir duyarlık oluşturabilirsek yazı amacına ulaşmış olacaktır.

Çocuğun okula başlaması ile birlikte ebeveynler de zaman zaman okullarda bilgilendirici, eğitici seminerlere alınmalı. Bir taraftan çocuklar eğitimin basamaklarında ilerleme kaydederken diğer taraftan aileler de öğrenciye, eğitime ve eğitimciye nasıl doğru yaklaşılacağını öğrenmelidir.

Veli eğitimlerinde hangi konuların işleneceği elbette eğitim paydaşları, eğitim fakülteleri ve bu hususta kafa yoran entellektüeller… tarafından belirlenmeli. Ancak meseleyle alakalı daha fazla farkındalık oluşturulması bakımından bazı önerilerde bulunacağım.

Bir kere eğitimin sıradan bir iş olmadığı, uzmanlık gerektirdiği, dolayısıyla her şeyin velilerin istediği gibi olmayabileceği anlatılmalı.

Öğretmene saygı ve güvenin olmadığı yerde çocuğun öğretmene saygı duymayacağı, onu rol model almayacağı ve eğitimin önemini kaybedeceği vurgulanmalıdır.

Öğrencinin kapasitesinin üzerinde beklentiler içine girilmesinin, çocuğa aşırı yükleme yapılmasının ve sürekli yüksek not baskısı altına alınmasının yanlışlığı işlenmeli.

Aşırı korumacı yaklaşımın çocuğun her açıdan gelişimine engel olacağı ortaya konulmalı.

Öğretmene saygısızlık yapmanın, mobing, şiddet… uygulamanın meseleleri çözmeyeceği aksine daha zora sokacağı belletilmeli.

Bütün sorumluluğu öğretmene devrederek öğretmenden mucize beklenmesinin yanlışlığı gösterilmeli.

Mutlu aile yapısının çocuğun başarısına, ahlâkına, davranışlarına, ruh sağlığına olumlu etkileri üzerinde durulmalı.

Çocuğa doğru yaklaşımın nasıl olması gerektiği, yanlış yaklaşımın nelere mal olacağı ayrıntılarıyla anlatılmalı.

İyi, dürüst, karakterli, yardımsever, merhametli, empatik… bir insan olmanın başarı kadar önemli olduğu, bazı durumlarda başarıdan daha önemli olduğu; herkesin doktor, mühendis vb olamayacağı hayatta mutlu, başarılı olunabilecek başka meslekler olduğu kavratılmalı…

Önerileri çoğaltmak mümkün ancak amacımız farkındalık oluşturmak ve eğitimi yönetenleri harekete geçirmek olduğu için bu kadarıyla yetiniyor ve diyorum ki veli eğitimi öğrenci eğitimi kadar önemlidir.
Erol Ermiş