657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içerisinde yüksek lisans/master yapan öğretmenlere bir kademe ilerlemesi verileceği hüküm altına alınmıştır. Öğretmen görevdeyken yüksek lisans yaparsa bir kademe alır. Öğretmen atanmadan önce yüksek lisans yapmışsa göreve başladıktan ve adaylığı kalktıktan sonra master yapmış olmasından dolayı bir kademe alır.
657 sayılı DMK yüksek lisans kademe maddesi;
Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yüksek öğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisans üstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara, meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır.
Örnek verecek olursak 5/1 derece/kademesinde bulunan bir öğretmen yüksek lisans yaparsa bu öğretmen bir kademe alır ve 5/2 olur.
DOKTORA YAPANLARA BİR DERECE
Doktora yapan öğretmenlerde bir derece alır. Yukarıdaki maddenin son kısmına bakarsak “…meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır.” denilmektedir. 5/1 derecesinde olan bir öğretmen doktorasını yaparsa öğretmenin derece kademe ilerlemesi 4/1 olur.
HEM YÜKSEK LİSANS HEM DOKTORA DURUMU
Öğretmen önce yüksek lisans yapar ve bir kademe aldıktan sonra doktorasını tamamlarsa öğretmene bu sefer bir derece değil 2 kademe verilir. Yine örnek verecek olursak 5/1 de olan öğretmen yüksek lisans yaparsa 5/2 olur. Sonrasında öğretmen doktora yapmasından dolayı derece/kademe ilerlemesi almak isterse öğretmene 2 kademe verilir ve öğretmen önce 5/3 sonra 4/1 derece/kademe seviyesine düşer. Bununla ilgi 657 sayılı DMK maddesi;
Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır.